Najciekawsze lody, które można kupić w Warszawie!

najlepsze lody w warszawie

Włoskie, kręcone, w kulkach, w pucharkach, w pudełkach… A gdzie kupisz najbardziej oryginalne smaki i najciekawsze z wyglądu lody w stolicy?

Jeśli miałabym wymienić jedną prostą przekąskę, którą lubią zarówno dzieci, młodzież, jak i dorośli – zdecydowanie powiedziałabym LODY. Jeżdżąc po Polsce, często zatrzymujemy się na mrożone desery. O ile w zwykłych spożywczakach zwykle leży to samo – tak w lokalnych lodziarniach można poszaleć.

Tym razem na tapetę wzięliśmy Warszawę. Wybraliśmy wspólnie kilka lodów najlepszych w… sposobie podania. Lista będzie w miarę możliwości aktualizowana.

Lody IGA – najlepsze lody gałkowe.

Pierwszy raz jedliśmy je kilka lat temu w Konstancinie, gdzie były podawane z budki w otoczeniu kilku starych stolików, niezbyt zachęcających do odwiedzin. Musicie wiedzieć, że w Konstancinie jest duża konkurencja. Jest tu mnóstwo przepięknych kawiarni i miejsc, gdzie serwują lody, a mimo to od lat największa kolejka ustawia się właśnie do Igi.

najlepsze lody w warszawie

Jeśli przy okazji naszej wizyty o Lublinie, pozazdrościliście mieszkańcom lodów Bosko – to czas otrzeć łzy. Iga to duże porcje w bardzo przyzwoitych cenach. Mają smaki arbuzowe, świerkowe, ale i całkiem „zwyczajne” jak truskawka, czy śmietanka. Są aksamitne, intensywne, mocno smakowe i wykonywane są z naturalnych składników. To twój brakujący argument, by odwiedzić Tężnie w Konstancinie lub Pałac w Wilanowie, gdzie Iga ma drugi punkt. Niestety – uzależniają!

Lody włoskie Limoni – lody gałkowe o niezwykłych smakach.

Włochy od lat kojarzą mi się z wyśmienitą pizzą, nalewkami, winem, obrzydliwym piwem oraz właśnie – najlepszymi lodami. I nie mówię tu o „lodach włoskich”, a o smaku nie do powtórzenia, który chodzi za mną od dziecka, kiedy pierwszy raz posmakowałam lodów w Weronie.

najlepsze lody w warszawie

W Limoni nabyć możesz charakterystyczne ciasta włoskie, ciasto sprzedawane jako mrożony deser, ale przede wszystkim – zakupić rzemieślnicze lody. Często są to smakołyki o najdziwniejszych kombinacjach, z jakimi mieliście do czynienia. Zmieniają się cyklicznie w zależności od pory roku i tak trafić można np. na lody o smaku buraka.
My jedliśmy bezę oraz jabłko z miętą. Były pyszne, a i porcje całkiem od serca. Jeśli lody śmietankowe i czekoladowe ci się przejadły – to właśnie trafiłeś do raju.

N’Ice Cream – lody z ciekłego azotu? Mroźźźźźna frajda!

N’Ice Cream to lodziarnia, wyróżniająca się nieco od pozostałych pozycji. Znajdująca się prawie w sercu Warszawy kawiarenka robi coś, co stosuje się w Warszawie jeszcze dość rzadko: wykorzystuje ciekły azot do produkcji swoich deserów.

Najpierw wybierasz jedną z trzech baz: mleko, jogurt lub mleko sojowe (vege zawsze na propsie). Potem jeden z 36 składników, a na koniec dekoracyjny dodatek.
Całość jest efektownie zalewana ciekłym azotem, a więc momentalnie zmrażana i miksowana. W smaku lody z N’Ice Cream przypominają nieco zmrożone owoce albo shake owocowy. Może zależy, na co trafisz, przed tobą mnóstwo możliwości skomponowania własnego smaku!

najlepsze lody w warszawie

Wada? Tylko jedna. Jeśli źle dobierzesz składniki – może Ci wyjść średnio zjadliwe coś. Ale kto nie ryzykuje, ten potem nie spija śmietanki je lodów prawda?

Melody – zimne lody w ciepłym gofrze.

Jak smakują Melody? Otóż są trochę jak muzyka – albo od razu trafią w twój gust, albo to kompletnie nie twoje rytmy. Tutaj rzadko trafisz na „swój” smak, bo te zmieniają się od razu, gdy tylko zostanie opróżniona rynienka z lodami. Co warte podkreślenia – lodami produkcji własnej. Gofry belgijskie stanowią tylko tło dla reszty naszego deseru.

najlepsze lody w warszawie

My zdecydowaliśmy się na Cafe Mocha (które były poprawne) z bitą śmietaną oraz posypką z granatu i polewą z zielonej herbaty. Orzech Włoski (całkiem niezłe) z bitą śmietaną, prażonymi migdałami i polewą czekoladową i sorbet truskawkowy (rewelacyjny!) – oczywiście z bitą śmietaną i polewą truskawkową. Cały deser wygląda smakowicie, a gofry są nie tylko fajnie wypieczone, ale również bardzo smaczne. Ciekawe połączenie ciepłego gofra i zimnych lodów, które staje się kontrargumentem na hasło: „Dzisiaj jest zimno! Nie możesz jeść lodów!”

Filip nie byłby jednak sobą, gdyby nie zdecydował się na dokupienie czegoś jeszcze. Wziął najnowszy hit Melody, czyli… kaczkę.

najlepsze lody w warszawie

Ten niepozorny, wcale nie mały – kwaskowaty deserek – jest utworzony z lodów cytrynowych, pianki z marakui i podawany w miseczce przypominającej w kształcie wanienkę. Rewelacja dla fanów sorbetów. Jeśli ktoś cię zapyta, gdzie są ciekawe lody – śmiało możesz odpowiedzieć: Melody, tam serwują naprawdę smaczną kaczkę.

Thai Ice – lody w kształcie róży.

Nasi stali czytelnicy, widząc zdjęcie – zapewne znacząco potakują głową. Rzeczywiście – już raz u nas gościły przy okazji innego wpisu. Tym o Lublinie. Na całe szczęście ktoś zdecydował się wykorzystać ten pomysł i otworzyć podobny biznes w Warszawie.

Czym są zatem Thai Ice? Analogicznie – to lody przygotowywane na oczach klientów, na specjalnej zimnej płycie. Wybiera się jedną z 3 baz (śmietanka, czekolada, zielona herbata), dodatek, który zamierzamy zmieszać np. baton Kinder Bueno i sos np. toffi. Z tego wszystkiego powstaje coś na kształt wielkiego naleśnika, który potem jest zwijany w takie małe różyczki.
Jeżeli zazdrościliście Lublinianom tych lodów – możecie odetchnąć z ulgą. Naszym zdaniem warszawska wersja jest nawet lepsza!

najlepsze lody w warszawie najlepsze lody w warszawie


Jeżeli uważasz, że artykuł wymaga uzupełnienia, bo są jakieś inne ciekawe lodziarnie, o których jakimś cudem nie mieliśmy pojęcia (a są równie fascynujące, jak te wymienione) – koniecznie napisz nam o nich w komentarzu lub na nasz adres mailowy blog(at)skomplikowane.pl

O autorze

Klaudyna Turczyńska

Od jakiegoś czasu na trzecie mam „Mama”. Na co dzień jestem animatorką, nauczycielką i aktorką – czasem zdarza mi się pilotować samolot i gryzdać kredą po chodnikach.

  • Anna Majzner

    Tłusty Kotek koniecznie do dopisania za smak, za sentyment lody u babci Heli w Józefowie

  • Karolina Golec

    Ice’n’Roll na Natolinie – produkcja własna. Mascarpone z maliną i super kremisty sorbet mango… odlot. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam.

    • Dzięki wielkie 🙂 jak mówisz że najlepsze to trzeba będzie sprawdzić!