Strona główna » Browar Ciechan – zwiedź najstarszy, działający browar na Mazowszu!
browar ciechan zwiedzanie

Browar Ciechan – zwiedź najstarszy, działający browar na Mazowszu!

Browar Ciechan to kolejny zakład, który warto umieścić na liście swojego zwiedzania ciekawych miejsc w Polsce. Zobacz naszą relację z takiej wycieczki.

Bywają na świecie takie przedsiębiorstwa, które nieodłącznie związane są z historią miejscowości, w których powstały. Zmienić się mogą właściciele, czasem lokalizacja, a i tak odbiły pieczęć w miejscu swojego powstania. Mogę tu podać takie przykłady jak: Fabryka Czekolady Wedel, czy Browar Perła – którego produkcja przeniosła się co prawda do nowej lokalizacji, ale jego serce wciąż znajduje się w starych, zabytkowych budynkach, które można zwiedzać.

Mówiąc o Ciechanowie, także nie można zapomnieć o tradycjach piwowarskich.

Czytając ten tekst – miej na uwadze, że opisuję atrakcję (czyli zwiedzanie browaru w Ciechanowie) i absolutnie nie zachęcam nikogo do spożywania piwa! To tak gwoli wyjaśnienia.

Tradycje warzenia browaru w Ciechanowie sięgają XIII wieku. Początkowo istniał w miejscowości Rudne, gdzie działał jako browar książęcy. Miejscowość została wchłonięta przez Ciechanów, a dzisiejszy browar niezmiennie funkcjonuje w tym samym miejscu. W archiwach znajduje się dokument zapłaty podatku noszący datę 1526 roku, który poświadcza długie tradycje tego miejsca.

Ponownie uruchomiono go w 1864 roku, później zmienił właścicieli i w końcu trafił w ręce Karola Machlejda i jego współwłaściciela – Maurycego Blumenthala. Karol był pionierem nowoczesnego przemysłu piwowarskiego w Królestwie Polskim. To właśnie dzięki niemu rozwinięto markę i doprowadzono do rozbudowy browaru. Niestety po jego śmierci, podczas napaści Rosjan – browar w Ciechanowie poniósł bardzo duże straty. W pewnym momencie produkowano tu lemoniadę, wody gazowane i… rozlewano ocet.

Od roku 1950 aż do 2001 roku w browarze w Ciechanowie praktycznie cały czas trwały różnego rodzaju modernizacje, oczywiście bez przerywania procesów produkcyjnych. Niestety Browar w Ciechanowie był częścią Browarów Warszawskich, a kiedy akcje wykupili Austriacy – zamknęli tutejszy oddział. Dopiero w 2002 roku po sprywatyzowaniu zakładów – produkcja ruszyła ponownie.

browar ciechan zwiedzanie

browar ciechan zwiedzanie
W Browarze w Ciechanowie można obejrzeć kolekcję starych etykiet i odznaczeń.

Browar Ciechan – zwiedzanie

Umówienie się na zwiedzanie jest całkiem proste. Wystarczy zadzwonić na numer telefonu podany na stronie, umawiasz się na konkretny dzień i zwyczajnie jedziesz o umówionej porze. Zwiedzanie połączone z komentarzem przewodnika kosztuje ok. 15 zł od osoby i tak – jest w to wliczona również degustacja. Cała wycieczka trwa około godziny.

Do Browaru w Ciechanowie nie trudno trafić, bo znajduje się dosłownie kilkanaście metrów od rynku miasta. Ciechanów to spokojna mieścina, w której przeważają stare zabudowania maksymalnie dwupiętrowe, co ma swój urok. Mimo wszystko – główną atrakcją Ciechanowa jest przede wszystkim Zamek Książąt Mazowieckich, który został gruntownie zrewitalizowany, o czym zresztą już pisałem. Warto podjechać też kawałek dalej do oddalonego o 12 km Muzeum Pozytywizmu w Gołotczyźnie.

browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie

browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie

Odwiedzamy Browar w Ciechanowie

Zwiedzanie Browaru w Ciechanowie, było jednym z ciekawszych doświadczeń. Zupełnie różni się od zwiedzania pomieszczeń Perły, czy zakładu w Warce. Ta pierwsza to już opuszczone pomieszczenia, które dziś służą wyłącznie wycieczkom. Ten drugi – to gigantyczny, przemysłowy wręcz moloch, który produkuje hektolitry złotego trunku. Jest tam sterylnie, nowocześnie i wiele czynności zastąpiły maszyny. Jeśli chcesz poczytać, jak dokładnie przebiega cały proces powstawania piwa – to Klaudyna poświęciła tam spory komentarz temu procesowi.

Browar w Ciechanowie wypada trochę pośrodku, jeśli chodzi o zakład produkcyjny. Jest raczej niewielki i logistycznie niecodzienny. To kompleks kilku niepołączonych ze sobą budynków, co stanowi wyzwanie dla większej produkcji trunków. W innym pomieszczeniu odbywa się chłodzenie, w innym warzenie, a gdzie indziej etykietowanie i magazynowanie. Cały zakład przypomina bardziej manufakturę niż przemysłową produkcję, co przyznam – trochę mnie zaskoczyło!

browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie

Zwiedzanie odbywaliśmy w towarzystwie przesympatycznej pani przewodnik, która odpowiada jednocześnie za kontrolę jakości całego procesu. Jak sama twierdzi – wśród wymaganych umiejętności jest zdolność rozpoznawania smaków i zapachów. Osoby będące „daltonistami smakowymi”, (bo tak się określa osoby o mniejszym spektrum możliwości), raczej nie mają czego szukać w tym zawodzie.

Proces warzenia piwa jest tutaj w dużej mierze wykonywany manualnie i kontrolowany również przez ludzi. Owszem, są tutaj wielkie kadzie czy mieszadła, które dbają o to, by piwo na każdym etapie przechodziło prawidłowo przez cały proces, ale nad każdym z nich czuwa jedna osoba. Ciekawostką jest, że zakład w Ciechanowie w weekendy nie pracuje, co raczej nie jest popularne w większych browarach. Sami odwiedzaliśmy Browar w piątek, kiedy akurat trwały większe porządki przed zakończeniem pracy.

browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie

Jako że odwiedzając browar, wchodzi się do dosłownie żywego organizmu – z początku trzeba podpisać stosowne dokumenty oraz przestrzegać zasad, takich jak: niespożywanie pożywienia na terenie zakładu, trzeba stawić się zdrowym i nie można zwiedzać po alkoholu. W przypadku długich włosów może się zdarzyć, że zostaniemy poproszeni o założenie specjalnego czepka ochronnego. To wszystko w celu ochrony zbiorników, w których akurat jest warzone piwo, a między którymi będziemy akurat przechodzić.

Na zwiedzających czeka oglądanie kadzi, basenów z drożdżami, czy moment butelkowania i nakładania nakrętek! Największe wrażenie robią zdecydowanie otwarte kadzie, gdzie warzy się piwo przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. To naprawdę coś niecodziennego, czego jeszcze nie miałem okazji zobaczyć na żywo. W całym pomieszczeniu unosił się aromat chmielu i… ekstraktu z malin, który jest dodawany do piw smakowych.

browar ciechan zwiedzanie

W jednym z pomieszczeń, przez szybę – można zobaczyć ustawione dębowe beczki, w których leżakuje whisky. Pomieszczenie jest pod kontrolą celników i jest zaplombowane. Jest to po części projekt poboczny, który ciągle jest rozwijany i w fazie eksperymentów. Whisky jest wytwarzane z jednego rodzaju słodu jęczmiennego i przygotowywane w jednej beczce. Destylat powstał na bazie różnych gatunków piw.

browar ciechan zwiedzanie

Multum ciekawostek

Zwiedzanie Ciechana to przede wszystkim cała kopalnia ciekawostek. Bez krępacji można zadawać pytania dotyczące całego procesu produkcji, jak i samej marki. Ot, np. w tej chwili pracuje tu około 30 pracowników, a spora część z nich pamięta jeszcze czasy poprzedniego właściciela browaru.

Mnie strasznie korciło, by zapytać się co się właściwie dzieje z butelkami zwrotnymi. Okazuje się, że wracają one do takich zakładów jak ten, ale w sklepach nikt tego za specjalnie nie sortuje, dlatego zdarza się, że Ciechan otrzymuje butelki z wytłoczonym logiem Żywca lub Tyskiego. Co się wtedy dzieje? Ano firmy dzwonią do siebie i… umawiają się gdzieś w drodze na wymianę butelek. Proste!

browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie browar ciechan zwiedzanie

Pub Ciechan

Ostatnim miejscem, do którego weszliśmy – był Pub Ciechan, mieszczący się w starej piwnicy. Mury są ceglane, niektóre siedzenia zrobione są z beczek. Tu spróbować można piwa bezpośrednio z zakładu.

browar ciechan zwiedzanie

browar ciechan zwiedzanie

browar ciechan zwiedzanie

Nie czy, a kiedy!

Ciechanów ze względu na zamek był wart zobaczenia już wcześniej. Łącząc go jednak z wizytą w browarze – cała wyprawa będzie znacznie bardziej interesująca. Zwiedzanie Ciechana zajmuje lekko ponad godzinkę i uwierz mi – zupełnie nie czuje się upływającego czasu. To fascynujące móc spojrzeć na ten sam temat z zupełnie innej strony.

Browar Ciechan

ul. Kilińskiego 8, Ciechanów
Facebook Browar Ciechan (w informacjach jest podany numer telefonu na zwiedzanie)

Filip Turczyński

Fan technologii mobilnych oraz wyznawca chmury obliczeniowej. W wolnym czasie nie pogardzi dobrą grą. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec. Lubi pyzy i kotlety mielone.

Chcesz więcej? Dołącz do grupy!

Spodobało się? Polub nas!