Strona główna » Dżem z jarzębiny i gruszek. Osłódź sobie jesień!
jarzębina przepisy

Dżem z jarzębiny i gruszek. Osłódź sobie jesień!

- Jarzębinę jedzą tylko ptaki! - krzyknęła moja córka, złoszcząc się na mnie podczas wykonywania prostego ćwiczenia dla czterolatków - Dla ludzi są kolale - dodała już łagodniej, patrząc na mnie pewnie.

Faktycznie – w żadnej z książeczek dla maluchów, które wpadły nam w ręce – nie było mowy o przetworach z jarzębu. Naprawdę nie wiem dlaczego – jarzębina jest znana od wieków, zawiera mnóstwo witamin i jest łatwo dostępna w naszym klimacie. Najbardziej popularne są konfitury z tych owoców – dodawane jako dodatek do herbaty, czy zastępujące żurawinę przy dziczyźnie. Mnie wyjątkowo przypadł do gustu dżem jarzębinowo-gruszkowy, który wybornie smakuje w połączeniu z naleśnikiem z białym serem. To właśnie na niego nazbierałyśmy z Lilką… 6 kg owoców w pobliskim lasku przy działce.

O ile zbieranie owoców poszło całkiem sprawnie (przy dużym wsparciu Filipa), to oskubanie ich z pędów zajęło ponad 3 godziny i można się było poczuć jak najprawdziwszy Kopciuszek. Czerwone grona przemywaliśmy zimną wodą jakieś 5 razy, aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń i kiedy byliśmy już pewni, że są czyste – popakowaliśmy je w woreczki i zamroziliśmy w zamrażalce (aby pozbyć się goryczki), zostawiając je tam na co najmniej kilka dni, które nie wiadomo kiedy przeciągnęły się do miesiąca.

jarzębina przepisy

Korzenny zapach podczas robienia tych przetworów roznosi się już na etapie wrzucania przypraw na roztopione masło i kojarzy się z cudownie pachnącą, świeżo wypieczoną szarlotką. Goryczka jarzębu konkuruje o smak ze słodyczą rozpuszczonej gruszki i kwaskowatych jabłek, przez co zyskuje indywidualny charakter, ciężki do porównania z czymkolwiek innym. Naprawdę warto mieć te przetwory w swojej spiżarce – zwłaszcza że jarzębina ciągle obradza drzewa.

Składniki:
  • 1,5 kg dużych, mocno dojrzałych, słodkich gruszek
  • 2 duże, kwaśne jabłka
  • 200 g cukru
  • 60 ml likieru z białej czekolady (użyłam Mozart chocolate cream white, ale może być inny)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • 1 kg przemrożonej jarzębiny
  • 100 g masła

jarzębina przepisy jarzębina przepisy

Wykonanie:
  • Masło roztapiamy na głębokiej patelni typu wok i mieszamy trzepaczką, aby uzyskać jednolity kolor.
  • Dodajemy likier, cynamon, anyż, goździki, i po około 30 sekundach – cukier. Mieszamy. Jeśli masa wyjdzie za gęsta, można dodać odrobinkę wody – tylko tyle, aby cukier się nie przypalał (owoce i tak puszczą swoje soki) i od razu wrzucamy gruszki, jabłka i jarzębinę.
  • Smażymy to wszystko na średnim gazie przez około 30-35 minut, aż do całkowitego rozpadnięcia się gruszek i jabłek.
  • Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy je do góry dnem, aby się „zamknęły”.

Klaudyna Turczyńska

Nie może usiedzieć w miejscu, każdy weekend spędzałaby w trasie. Pasjonatka fotografii. Lubi odpoczywać na wsi, ale kocha miasto. Łatwo odnajduje się w każdej roli i nie potrafi spędzać czasu bezczynnie. Czasem można ja spotkać, jak pilotuje z dzieckiem samolot i bazgra kredą po chodnikach, malując kotki. Nie żyje bez kawy.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Cześć!

Świat dzieli się na tych, którzy nie lubią zapachu benzyny i na tych, którzy go uwielbiają. My jesteśmy z tych drugich. Na tym blogu pokazujemy wszystkie fajne miejsca, które warto odwiedzić w Polsce. Nie musisz się już więcej zastanawiać co robić i gdzie iść w weekend. Z nami spędzanie czasu stanie się proste!

Chcesz więcej? Dołącz do grupy!

A może jeszcze więcej?