Ciasto majonezowe – brzmi źle, smakuje dobrze

ciasto majonezowe przepis

Tuż po świętach wielkanocnych – w domu zostaje mi mnóstwo żarcia, słodyczy i… majonezu.

Rok w rok obiecuję sobie, że w święta będę się kontrolować i tym razem waga pokaże spadek, zamiast wzrostu w górę. A potem jadę do mamy, odwiedzam teściową i przywożę tonę słodyczy. Pocieszam się myślą, że nie jestem osamotniona i jest to raczej widok każdego domu, po którym grasuje „zajączek”. Co więcej – zastanawiam się, jak to możliwe, że nie robiąc świątecznych zakupów – lodówkę mam wypchaną po brzegi? Sam żurek skończy się najszybciej w przyszłym tygodniu…

Jednak już niecałe kilka dni później – kiedy całe ciasto zostaje w końcu pochłonięte, a człowiek odpocznie po trzydniowym obżarstwie – znowu nabiera się ochoty na coś słodkiego. W moich szafkach króluje majonez – produkt, który w okresie około świątecznym – wpychają mi jako gratis w każdym większym markecie.

Połączenie słów „ciasto” i „majonez” brzmi tragicznie, a zbitek słów: „ciasto majonezowe” – wywołuje praktycznie natychmiastowy grymas na twarzy. Mimo to jest to jeden z najsmaczniejszych dodatków do popołudniowej herbatki. Ciasto przypomina w smaku babkę piaskową, jest jednak od niej znacznie bardziej delikatne. Każdy, kto wcześniej nie miał styczności z tym wypiekiem – będzie zszokowany odkryciem, jak majonez w cieście może być aż tak dobry, lekki i smaczny!

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki zapachu śmietankowego

ciasto majonezowe przepis

Wykonanie:
  • Żółtka ubić z połową cukru. Następnie dodać: majonez, przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  • Białka ubić na pianę, dodać cukier i zapach śmietankowy. Połączyć z żółtkami.
  • Przelać do wysokiej formy do 3/4 wysokości i piec około 1 godziny w 160 stopniach.

O autorze

Klaudyna Turczyńska

Od jakiegoś czasu na trzecie mam „Mama”. Na co dzień jestem animatorką, nauczycielką i aktorką – czasem zdarza mi się pilotować samolot i gryzdać kredą po chodnikach.

  • Moja mama często robi to ciasto, jest rewelacyjne, przede wszystkim bardzo szybkie i zawsze są w lodówce wszystkie składniki 🙂
    Tylko jedno – mąka orkiszowa zamiast pszennej! Nie różni się wiele smakiem, a jest dużo zdrowsza:)

    • O, następnym razem wypróbuję, chociaż u mnie mąki orkiszowej akurat nigdy nie ma 😛