Kokosanki – szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości

kokosanki przepis

Ciastka, które zrobisz w 20 minut. W sam raz dla niezapowiedzianych gości.

Pogoda za oknem nie popisuje się – deszcz połączony z zimnym wiatrem, nie ułatwia decyzji o opuszczeniu domu. W normalnej sytuacji człowiek schowałby się pod kocem, z ciepłą herbatką pod ręką, czytając książkę albo oglądając jakieś romansidło w telewizji. Jednakże matki dwulatków w sytuacji normalnej nie są, a wymyślanie setnej zabawy pt. „gotowanie zupy” w końcu każdemu się nudzi. Chyba żeby zrobić nie zupę, a ciastka. I nie na niby, tylko na serio.

Kokosanki – hit mojego dzieciństwa, zawsze robione na szybko, kiedy nie było nic słodkiego, coś – co poprawia humor i wymaga tylko 20 minut. Rumiane, pachnące, chrupiące z zewnątrz, z miękkim kokosowym nadzieniem. Dziecko pomaga „wsypywać” składniki i jest szczęśliwe, że coś robi, a ty wreszcie masz czas na dopicie tej nieszczęsnej herbaty. No i ciacho na zagrychę.

kokosanki przepis

Składniki:
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g mąki
  • 10 czubatych łyżek cukru
  • 8 płaskich łyżek masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
Wykonanie:
  • Utrzeć masło z cukrami i solą na puszystą masę.
  • Stopniowo dosypywać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem.
  • Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie przełożyć do reszty składników.
  • Uformować około 30 okrągłych ciasteczek.
  • Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż do lekkiego zarumienienia.
  • Jeść do poprawy nastroju.

O autorze

Klaudyna Turczyńska

Od jakiegoś czasu na trzecie mam „Mama”. Na co dzień jestem animatorką, nauczycielką i aktorką – czasem zdarza mi się pilotować samolot i gryzdać kredą po chodnikach.